skopia2

Τα νούμερα είναι ανησυχητικά και αισιόδοξο σενάριο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα… Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ξεπερνούν τις 27.000 και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες.

Ειδομένη, Πειραιάς, Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνας, Διαβατά, Νέα Καβάλα, Κιλκίς, Χέρσο και Καβάλα «βουλιάζουν» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Επικράτεια.

Το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί μεγάλη ομάδα προσφύγων, δίπλα στον καταυλισμό, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές.

Χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα τα οποία παραμένουν ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένα βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω των Σκοπίων, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Έξι ακόμα τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά των Σκοπίων να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Πειραιάς

Περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται σήμερα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Την ώρα που οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έχουν προκαλέσει τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια, περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά της περιοχής.

Ειδομένη

Το ξημέρωμα της Τρίτης (01/03) άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς με τους 7.000 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να περνούν δύσκολες ώρες καθώς αρκετοί από αυτούς κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο μια και οι σκηνές δεν επαρκούν.

Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το «Χαμόγελο του Παιδιού» που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από το πρωί βρισκονται στο λιμάνι, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, 1.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες αναμένονται σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα καταπλεύσουν δύο επιβατηγά πλοία προερχόμενα από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πλατεία Βικτωρίας

Περίπου 500 άτομα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενούνται εκεί. Ξαπλώνουν σε παγκάκια και στο έδαφος, πάνω σε λερωμένα στρώμτα και κουβέρτες και περιμένουν απελπισμένοι και πεινασμένη για ένα ποτήρι νερό και λίγο ψωμί που μοιράζουν οι εθελοντές. Χθες, 3-4 λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό.

Ελληνικό

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Ολυμπιακής, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη συντονισμού της δομής, Χαρά Στάγγου, «οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών».

Εν τω μεταξύ σταμάτησαν οι εργασίες στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, όπου ο στρατός ετοίμαζε προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, μηχανικός του αρμόδιου υπουργείου ανέφερε ότι θα εισηγηθεί να μη συνεχιστούν οι εργασίες καθώς ο χώρος κρίνεται ακατάλληλος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ν. Κιλκίς

Τέσσερα κέντρα υποδοχής προσφύγων έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική πλευρά του νομού και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», και τα τέσσερα πρώην στρατόπεδα που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν εκτάκτως σε κέντρα μετεγκατάστασης βρίσκονται ανατολικά της εθνικής οδού, ενώ τα τρία από αυτά είναι στην περιοχή της Δοϊράνης, πολύ κοντά στα σύνορα.

Τα πρώτα δύο, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και από το βράδυ της Κυριακής δέχτηκαν από 1.500 πρόσφυγες.

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται να ενεργοποιηθούν και αυτά του Δροσάτου και του Κεντρικού που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λειτουργεί στο 100%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.218 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

Το κέντρο καταγραφής στο στρατόπεδο Καπετάν Λάζαρη στην Κω, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν όταν αρχίσει να λειτουργεί έως 800 άτομα.

Το κέντρο καταγραφής στη Λεπίδα Λέρου λειτουργεί στο 100% και μπορεί να φιλοξενήσει έως 992 άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το κέντρο καταγραφής στο πρώην πεδίο βολής στη Σάμο, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 44% και λειτουργεί στο 50%. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως 800 ατόμων.

Το κέντρο καταγραφής στο πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, στη Χίο λειτουργεί στο 100% και φιλοξενεί 980 άτομα, όση είναι η δυνατότητα του.

Τέλος, στο στρατόπεδο Παραδέλλη, στη Λέσβο, λειτουργούν οι 2 από τους 4 προβλεπόμενους σταθμούς καταγραφής και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 75%. Σήμερα φιλοξενεί 1400-1600 άτομα όση είναι και η δυνατότητα του.

Χθες, η κυβέρνηση, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα και εγκαταλειμμένα στρατόπεδα. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Πηγή:newsbomb.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…