Arxiki

«Κατεπείγουσα» κρίθηκε η χθεσινή(Πέμπτη 22/6) σύγκληση-σύσκεψη του Δ.Σ. Δήμου Πύλης, επειδή θα έπρεπε άμεσα να υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι προτάσεις του Δήμου σχετικά με τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μεσοχώρας προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας.

Αφορμή της έκτακτης σύγκλησης του Δ.Σ. Πύλης, ήταν οι δημόσιες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελου που έγιναν κατά το 1ο Παννελήνιο Συνέδριο στην Καρδίτσα(9-10/9/2017)  με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση» & στην τοποθέτησή του για το φράγμα Μεσοχώρας, , καθώς & το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, που εν ολίγοις υιοθετεί τις θέσεις του Υπουργού, κρίνοντάς τες ιδιαίτερα θετικές, για τη λειτουργία του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου & συγκεκριμενοποιούν τις διαδικασίες για την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Η πρόταση της δημ. Αρχής…

«Γνώμονας των προτάσεων του Δήμου Πύλης είναι η επίλυση όλων των θεμάτων αποκατάστασης των θιγόμενων ιδιοκτητών της Μεσοχώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πύλης είχε αποδεχθεί τις διαδικασίες αποκατάστασης που είχαν αποτυπωθεί αρχικά στο Ν.3066/2003, όπου προβλέπονταν η παραμονή του τομέα Δ και απαλλοτρίωση έκτασης ανάντι του τομέα Δ.

Ομοίως, σε επόμενη φάση, είχε αποδεχθεί και το Ν.3734/2009, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από το 95% της Βουλής, και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την απαλλοτρίωση του τομέα Δ και μετεγκατάσταση των κατοίκων του τομέα αυτού.

Ας σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του Ν.3734/09 είχαν γίνει δεκτές από την πλειοψηφία των κατοίκων (περίπου το 85% έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνα με τη ΔΕΗ, παραχωρώντας οικιοθελώς την ιδιοκτησία τους) έχοντας όμως λάβει υπόψη το σύνολο των ευεργετικών μέτρων του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των τιμών απαλλοτρίωσης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί σχετικά με την διατήρηση ή όχι των κατοικιών στον τομέα Δ έχουν γίνει αποδεκτές από τον Δήμο Πύλης.

Συνεπώς, στις σημερινές συνθήκες, μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και εφόσον θα έχει μελετηθεί πλήρως το θέμα της μετεγκατάστασης, εφόσον θα έχει προσδιοριστεί το ΣΥΝΟΛΟ των όρων της συμφωνίας

και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πλήρη εικόνα των δεδομένων, θα κάνουν την τελική τους επιλογή, και ο Δήμος θα συνδράμει στην υλοποίηση της μετεγκατάστασής τους.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Πύλης αποδέχεται την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διατήρηση των κτισμάτων του τομέα Δ μετά από την υλοποίηση της απαραίτητης τεχνικής γεωλογικής παρέμβασης.

Προτείνει, εάν εκτάσεις του τομέα Δ απαλλοτριωθούν, να απαλλοτριωθούν και εκτάσεις ανάντι του τομέα Δ με σκοπό, αμφότερες οι εκτάσεις αυτές, να υποδεχθούν οικιστές από την κατακλυζόμενη περιοχή.

Προτείνεται η απαλλοτρίωση των εκτάσεων ΒΑΡΚΟ και ΑΝΩ ΒΑΡΚΟ, από την Δ.Ε.Η. και η παραχώρησή τους στον Δήμο Πύλης, για μελλοντική επέκταση των αναγκών του υφιστάμενου οικισμού καθώς και των όμορων οικισμών και ανάπτυξη μελλοντικών παραλίμνιων δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή.

Για ΟΛΕΣ τις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να εκπονηθούν οι σχετικές χωροταξικές, πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες, να γίνει η κατάλληλη προσαρμογή του υφιστάμενου ΣΧΟΟΑΠ και μετά τις αναγκαίες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις να κατασκευασθούν όλα τα έργα υποδομής που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μετεγκατάστασης των θιγόμενων (υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, οδοποιίας, κ.ο.κ.).

Σε ό,τι αφορά την έμφραξη του αγωγού εκτροπής στο φράγμα Μεσοχώρας απαιτούμε πρώτα και κύρια και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος την επίλυση των θεμάτων αποζημίωσης και αποκατάστασης των θιγόμενων και στη συνέχεια την έμφραξή του».

Η θέση της αντιπολίτευσης

Την συγκεκριμένη πρόταση η αντιπολίτευση την καταψήφισε για:1) Ότι είναι πλημμελώς ενημερωμένη & θα πρέπει να αναβληθεί 2)Να κληθούν σε επόμενη συνεδρίαση υπεύθυνοι άνθρωποι, αρμόδιοι επί τεχνικών θεμάτων πχ. εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Υπουργείου, Πολεοδόμοι & κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 3)Υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου της Μεσοχώρας για πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης στον οικισμό.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύλης πήραν μέρος, εκτός του προέδρου της Τ.Κ. Μεσοχώρας, ο πρώην Νομάρχης & βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης, ο κ. Ντίνος Κοτρώνης, εκπρόσωποι συλλόγων των κατακλυζομένων & κάτοικοι της Μεσοχώρας οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Κατόπιν & με πλειοψηφία το Δ.Σ. απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για αναβολή & εκ νέου συζήτησης του θέματος, εγκρίνοντας την πρόταση της δημ. Αρχής,  θεωρώντας πως από την πρότασή της αυτή προκύπτει ότι και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί σχετικά με την διατήρηση ή όχι των κατοικιών στον τομέα Δ (& αντιπροσωπεύονται από τους νόμους 3734/2009 & 3066/2003) έχουν γίνει αποδεκτές από τον Δήμο Πύλης & δεν θα πρέπει να χαθεί & άλλος πολύτιμος χρόνος.

IMG_0370 IMG_0371 IMG_0372 IMG_0375 IMG_0376 IMG_0391 IMG_0392 IMG_0397 IMG_0401

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…