n_ardeutiko

Στα θετικά σημεία που υπάρχουν από την επιστροφή της αρμοδιότητας εποπτείας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) στις Περιφέρειες, αναφέρθηκε, στην πρόσφατη ομιλία του στη Λάρισα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥπΑΑΤ κ. Κ. Στουρνάρας.

Αντίθετη άποψη για το θέμα έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρώην πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα προβλήματα που παρουσιάζονται από αυτή την απόφαση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, «η παραχώρηση αυτής της αρμοδιότητας με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» στους Δήμους, στις περισσότερες περιπτώσεις, οδήγησε σε πλημμελή εποπτεία των Τ.Ο.Ε.Β., με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ζητημάτων και την προβληματική λειτουργία των Οργανισμών.

Με το άρθρο 46 του Ν. 4456/2017, τέθηκε εκ νέου το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου, τόσο των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) όσο και των Τ.Ο.Ε.Β., υπό την Περιφέρεια. Επίσης, με την ΚΥΑ 3252/99092/2017 (ΦΕΚ Β΄3452), καθορίστηκαν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, καθώς και των Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων Εγγειοβελτιωτικών Έργων.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί, ότι για την άρτια εφαρμογή των παραπάνω αρμοδιοτήτων, είναι απαραίτητη η ανάθεση τους σε επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας ή και η δημιουργία νέων δομών, κατ’ αντιστοιχία με τις πρώην Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων.

Ένα ακόμη ζήτημα που επιλύθηκε με τον παραπάνω νόμο, ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων στους Ο.Ε.Β. Με την προϋπάρχουσα διαδικασία, υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις, κυρίως του εποχικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα και ελλείψεις, ιδίως κατά τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου. Με τη νέα διαδικασία περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τίθενται συντομότερες προθεσμίες για την ολοκλήρωση έγκρισης των προσλήψεων και την πραγματοποίησή τους πριν την έναρξη των αρδεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Λαδόπουλος επισημαίνει για το θέμα στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Σήμερα αυτοί οι Οργανισμοί μεταφέρθηκαν στις Περιφέρειες. Αλλά έχουμε υποστελέχωση στις υπηρεσίες και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προσωπικό ούτε να επικοινωνήσει με τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να γίνουν προσλήψεις στις Περιφέρειες. Αν δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις ας μας στείλουν το προσωπικό που έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτές δίνουν τις άδειες χρήσης νερού και σε εμάς ρίχνουν το «μπαλάκι» να κάνουμε τους ελέγχους.

Ακόμη και για το net metering για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είμαι επιφυλακτικός αν θα μπορέσει να μειώσει το κόστος άρδευσης. Είμαστε πολύ πίσω στην χώρα μας σε αυτές τις επενδύσεις. Όμως και η ΔΕΗ δεν διαθέτει τα δίχτυα για να απορροφήσει το ρεύμα από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Θεωρώ ότι μια καλή λύση για την χώρα μας θα ήταν η χρήση της γεωθερμίας».

agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…