tsipras

Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Νοβάρτις θα προτείνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Η πρόταση, της οποίας την προετοιμασία έχει αναλάβει ο νομικός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, είναι πιθανό να κατατεθεί εντός της ημέρας. Πάντως, αφότου κατατεθεί η πρόταση, αναμένεται να δοθεί ένα διάστημα 7 ημερών ως τη συζήτηση στην Ολομέλεια και την απαιτούμενη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Επιτροπής, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος προσδιόρισε τη διαδικασία σε χρόνο μετά την καθαρά Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι το διάστημα αυτό οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος να ζητήσουν τη συγκρότηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί επί της βασιμότητας των αδικημάτων (και όχι επί της παραγραφής).

Πάντως, την Παρασκευή στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε επανειλλημένως ότι «η Προανακριτική Επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της».

Άλλο ζήτημα για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι θέμα της Προανακριτικής, η χρονική διάρκεια των εργασιών της. Ανεξαρτήτως της θεσμικής τοποθέτησης τoυ κυβερνητικού εκπροσώπου, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς επιθυμία του Μαξίμου είναι η διάρκεια των εργασιών να είναι σύντομη εφόσον τα αδικήματα για απιστία, δωροδοκία και δωροληψία, είναι παραγεγραμμένα με βάση τον νομο περί ευθύνης υπουργών (νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη διαφορετικών νομικών απόψεων γύρω από το ζήτημα της παραγραφής της δωροδοκίας).

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μία να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης έως της απόδοσης ευθυνών, από την άλλη θέλει να αποφύγει εντυπώσεις ότι επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών», και επενδύει σε κλίμα παρατεταμένης σκανδαλολογίας (σχετικές ανησυχίες ακούγεται πως εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικούς Συμβουλίου).

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμιζε την Παρασκευή:
«είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Εφόσον η Προανακριτική ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές συνεδριάσεις, στην συνέχεια, η υπόθεση θα αναπεμφθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να επικεντρώσει στην έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται, είναι δε πιθανότερο να οδηγήσει σε καταδίκες εφόσον αποδειχθεί ενοχή.

Στην ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα
τονίσει την ανάγκη η κυβερνητική πλειοψηφία να συνδράμει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ της προ και της μετά των μνημονίων εποχής, αν και αναμένεται τα πυρά να στραφούν κατά κύριο λόγο προς τα «εν ενεργεία» ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί κι σε δύο ακόμη άξονες που παραπέμπουν σε ζητήματα της επικαιρότητας. Ειδικότερα θα μιλήσει για τη θετική πορεία της οικονομίας και τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές αλλά και στους βασικούς στόχους για το προσεχές διάστημα όσο και μετά. Επίσης θα τονίσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και επίκειται τις επόμενες μέρες συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Στην κορυφή Μαμαλή (1.420μ.) η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας

Η Αγριελιά είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 720 μ. Η Ορειβατικ…