bees-18192_960_720

Με ένα στα δέκα έντομα επικονιαστές στα πρόθυρα της εξαφάνισης, και το ένα τρίτο της μείωσης των μελισσών και πεταλούδας, η ΕΕ ξεκίνησε την Παρασκευή για πρώτη φορά την πρωτοβουλία της να αντιμετωπίσει την πτώση της άγριας εντόμων επικονίασης.

Η IUCN Ευρωπαϊκή Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών έδειξε ότι το 9% των άγριων μελισσών και πεταλούδες, και όσο το 24% των ειδών μέλισσα της Ευρώπης απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν έναν νέο δείκτη για τη βελτίωση της παρακολούθησης και των δεδομένων και τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της ΕΕ σε διάφορους τομείς και πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μείωσης των επικονιαστικών εντόμων.

«Το μέλλον των αγροτών μας και η ευημερία των αγροτικών κοινοτήτων μας εξαρτάται από την υγιή οικοσυστήματα με πλούσια βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της Phil Hogan: «Η ακούραστη δουλειά των επικονιαστών εντόμων επιτρέπει ότι ο πλούτος Ενώ το έργο τους έρχεται δωρεάν, είναι ανεκτίμητη για τη διατήρηση. η ροή αγαθών και υπηρεσιών από τη φύση που αποτελούν τη βάση της ύπαρξής μας. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να σταματήσουμε την παρακμή τους ».

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων εξαρτώνται εν μέρει από την επικονίαση, ενώ στην Ευρώπη η επικονίαση των καλλιεργειών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 15 δισ. Ευρώ ετησίως.

Η γονιμοποίηση είναι μία από τις βασικές διαδικασίες στη φύση που επιτρέπει την αναπαραγωγή φυτών. Μόνο στην ΕΕ, τέσσερα από πέντε είδη καλλιεργειών και άγριων λουλουδιών εξαρτώνται από την επικονίαση των εντόμων. Οι επικονιαστές είναι κυρίως έντομα, ιδίως μελισσών και κυνηγόσκυλων, αλλά και πεταλούδες, σκώροι, μερικά σκαθάρια και άλλα ιπτάμενα έντομα. Σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές εντόμων. Εκτός από την παραγωγικότητα, οι επικονιαστές υποστηρίζουν την ποικιλία των πηγών τροφίμων που επιτρέπουν την ποικιλία και τη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται δράση για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η Επιτροπή προτείνει:

–    Μέτρα για τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με την πτώση των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συνεπειών. Μια διαδικασία παρακολούθησης της ΕΕ για τους επικονιαστές θα παρέχει ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών επικονιαστών. Η Επιτροπή προτείνει επίσης έναν κατάλογο των ενδιαιτημάτων που είναι σημαντικοί για τα επικονιαζόμενα έντομα και αξιολόγηση της κατάστασής τους με βάση την υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει επίσης την έναρξη ενός σχεδίου παρακολούθησης της παρουσίας φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα συνεχίσει να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτό.
–    Μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτίων της παρακμής, όπως τα σχέδια δράσης για τα ενδιαιτήματα των πλέον απειλούμενων επικονιαστικών εντόμων και ο προσδιορισμός προσεγγίσεων διατήρησης και διαχείρισης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να μετριάσει τη δράση της ΕΕ στον τομέα της υγείας, της γεωργίας, της έρευνας, της πολιτικής συνοχής, του κλίματος και του περιβάλλοντος, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να προωθήσει τη συνεργασία. Η Επιτροπή θα καθοδηγήσει και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των γεωργικών -προϊόντων διατροφής, να συμβάλλουν στη διατήρηση. Εκπαιδευτικό υλικό για τους επικονιαστές θα παρέχεται στα σχολεία και μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και θα ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός σε έργα που ωφελούν τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας ΕΕ για τους πολυνώνες θέτουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική προς το 2030, με μια σειρά βραχυπρόθεσμων δράσεων που θα υλοποιηθούν έως το 2020. Μέχρι το τέλος του 2020, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόοδο στην υλοποίηση και, εάν χρειαστεί, θα προτείνει περαιτέρω δράση.

agrocapital.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…