Φαναρι ημερίδα

«Ιστορικό Ταξίδι στο Φανάρι»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο κάστρο Φαναρίου με θέμα: «Ιστορικό Ταξίδι στο Φανάρι» όπου παρουσιάστηκε η Συλλογική εργασία ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. – DYNTAR, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Βυζαντινή Κληρονομιά Φαναρίου».

Παρουσιάστηκαν οι δυναμικές ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής του Φαναρίου έχοντας σαν βάση την Ιστορική, Πολιτιστική και Θρησκευτική του κληρονομιά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τιμόθεος, οι Βουλευτές κ.κ. Βράντζα και Κατσαβριά, ο Δήμαρχος κ. Κωτσός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσιούμας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγόπουλος, Τσιούφη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Πάντος και Καλαμπολίκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κορέλας, οι πρόεδροι Φαναρίου κ. Κουλουσούσας, Αγναντερού κ. Τσαφίτσας και Χάρματος κ. Νικάκης και προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κ. Βαιοπούλου

Το γενικό συμπέρασμα της εργασίας είναι:

«Από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, παρατηρήθηκε ότι όλη η περιοχή μελέτης, έχει πλούτο που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Στοιχεία τόσο για τον πολιτιστικό όσο και θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό ή και οινοτουρισμό. Τα πλεονεκτήματα είναι άλλωστε τόσα πολλά για την συγκεκριμένη περιοχή, που θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μην στηρίξει την ανάπτυξη της σε αυτά. Τόσο η ύπαρξη του Βυζαντινού κάστρου, μοναδικού μνημείου στη δυτική Θεσσαλία τόσο καλά συντηρημένου, όσο η τεχνογνωσία της κατασκευής τσουκαλιών αλλά και η θρησκευτική παράδοση είναι συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά προς όφελος του τουριστικού τομέα.

Ένα Σχέδιο Δράσης για την περιοχή θα έχει ως συνέπεια:
– Την Κινητοποίηση – Οργάνωση των τοπικών φορέων
– Την Συνεργασία και Συντονισμό μεταξύ των δρώντων (διακυβέρνηση)
– Παρεμβάσεις με χρήση καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων
– Την προώθηση μάρκετινγκ του τόπου και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Η βυζαντινότητα της περιοχής είναι ο κινητήριος πόρος που μπορεί να κινητοποιήσει και άλλους που εμπεριέχουν υλικό σε λανθάνουσα κατάσταση και να τους καταστήσει ιδιότυπους και ένα νέο σύστημα, όπως ο τουρισμός μπορεί να ενεργοποιήσει αυτούς τους πόρους.

Χρειάζεται, ωστόσο, η κατάλληλη ενεργοποίηση των τοπικών δρώντων και ιδιαίτερα των πολιτιστικών συλλόγων.
Η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μελέτης είναι η μεγάλη της δύναμη, είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, ένας αναπτυξιακός πόρος που πρέπει να αναδειχθεί.»

Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βούλα Φασιανού που είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας μετά το πέρα της τόνισε τα παρακάτω:

«Η πρώτη ημερίδα στο κάστρο Φαναρίου πραγματοποιήθηκε γιατί το πιστέψαμε όπως πιστεύουμε πως αυτός ο τόπος, το χωριό μας, έχει ιστορία έχει δυναμική και εμείς έχουμε την υποχρέωση αλά και τη θέληση να τα αναδείξουμε».

Φανάρι Φασιανού

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…