cropped-πολλαπλασιαστικο-υλικο-660x330

Όχι στην κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτών που έχουν αναπαραχθεί με συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής, όπως της διασταύρωσης και της επιλογής, είπαν οι ευρωβουλευτές τον Σεπτέμβριο.

Η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτικών ποικιλιών θα οδηγούσε στη συγκέντρωση του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού στα χέρια λίγων ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών με σοβαρό ενδεχόμενο την αύξηση στις τιμές των τροφίμων έως και τον κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα ποικιλία τομάτας που δημιουργήθηκε με βιολογικές διαδικασίες. Μετά από έντονες αντιδράσεις ο Οργανισμός τροποποίησε την πολιτική του και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι μικροί παραγωγοί θα υποστούν μεγάλο πλήγμα σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα για τέτοιου είδους διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ταυτόχρονα το μονοπώλιο για ορισμένες ποικιλίες θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πηγή: ellinikigeorgia.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…