lipara okse aw

Τα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία και απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με μελέτες, κάποια από τα πολλά ευεργετικά τους οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η προστασία των αγγείων και της καρδιάς, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση των τριγλυκεριδίων, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν και αντικαρκινική δράση. Επίσης, είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να προσθέσει άλλη μία πολύτιμη δράση τους για την υγεία, την προστασία των ματιών από το γλαύκωμα!

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες μελέτησαν στοιχεία για 3.865 άτομα, 40 ετών και άνω, που αφορούσαν τη σχέση γλαυκώματος και της διατροφικής πρόσληψης λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας, τα αυξημένα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης εικοσαπεντανοϊκού οξέος και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος συσχετίστηκαν άμεσα με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης γλαυκώματος.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση της πάθησης.

Αν και τα συγκεκριμένα δεδομένα χρήζουν επιβεβαίωσης από περισσότερες μελέτες και κλινικές έρευνες, φαίνεται πως υπάρχει μια στενή σύνδεση μεταξύ του είδους των λιπαρών που καταναλώνουμε καθημερινά και τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε γλαύκωμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

farmakeutikoskosmos.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ρελάνς «Μαράβα», με τα βαριά του χαρτιά, πριν την κόψη του νήματος…

Είναι γενική ομολογία πλέον ότι ο νυν και νέου υποψήφιος Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ότ…