mistikakipou-dekemvrios-alexandrino

Δεκέμβριος, και είναι καιρός να προετοιμάσουμε τον κήπο μας για τον χειμώνα που έρχεται γεμάτος βροχή, παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Δεκέμβριος φέρνει μαζί του υπέροχα φρούτα, καθώς και τα πρώτα χειμωνιάτικα λαχανικά. Είναι καιρός να μειώσουμε το πότισμα και να προστατέψουμε τα φυτά μας από το κρύο και τον παγετό.

Μέσα στο Δεκέμβριο, μπορούμε να φυτέψουμε νέες ποικιλίες καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών θάμνων, αλλά και να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα του κήπο μας. Αρκετές, λοιπόν, οι καλλιεργητικές εργασίες που πρέπει να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα φυτά και τα δέντρα του κήπου μας και ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε μέρες με καλό καιρό για να μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε.

 

Συγκομιδή ελιάς και καρποφόρων δέντρων

Τον Δεκέμβριο συνεχίζουμε να μαζεύουμε τις ελιές για να συλλέξουμε το πολύτιμο ελαιόλαδο, κυρίως από τις ορεινές περιοχές που χαρακτηρίζονται από οψιμότερη ωρίμανση. Είναι σημαντικό η συλλογή του ελαιοκάρπου να μην γίνεται βροχερές μέρες για να αποφύγουμε τις ασθένειες που αναπτύσσονται λόγω υγρασίας και των πληγών που δημιουργούνται κατά το ράβδισμα των ελαιόδεντρων. Μετά τη συγκομιδή, είναι καλό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα, για προστασία από ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς. Επίσης, είναι καιρός να απολαύσουμε υπέροχα φρούτα εποχής όπως το αβοκάντο με την υπέροχη λιπαρή γεύση, τα πρώιμα ζουμερά μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη, λεμόνια από διάφορες ποικιλίες, πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας Newhall, καθώς και αρωματικά γκρέιπφρουτ.

 

Φύτευση καρποφόρων δέντρων και θάμνων

Ξεκινάμε να φυτεύουμε γυμνόρριζα δενδρύλλια φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων, δηλαδή δενδρύλλια που το ριζικό τους σύστημα δεν διαθέτει χώμα. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως βερυκοκιές, αχλαδιές, μηλιές και ροδακινιές. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε σε δροσερά μέρη και καρποφόρους θάμνους που παράγουν καρπούς με υψηλή θρεπτική αξία, τα γνωστά superfoods όπως βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα και λαγοκέρασα. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους, όπως για παράδειγμα γυμνόριζα φυτά τριανταφυλλιάς για να εμπλουτίσουμε τον κήπο μας με νέες αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς σε διάφορα χρώματα.

 

Φροντίδα χειμερινού λαχανόκηπου

Ο λαχανόκηπος που φυτέψαμε το φθινόπωρο βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερα του και μας χαρίζει πλούσια παραγωγή σε υπέροχα λαχανικά. Ήρθε η ευχάριστη ώρα της συγκομιδής για τα πρώτα λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, καθώς επίσης μαρούλια, λόλες, σπανάκι, ρόκα και ραπανάκια. Για τους κηπουρούς της νότιας Ελλάδας με το πιο ζεστό κλίμα, μες στο Δεκέμβριο, γίνεται η συγκομιδή της πατάτας που φυτέψαμε πριν τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να κόβουμε τα ζιζάνια, δηλαδή τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν λόγω των βροχοπτώσεων, όπως η κύπερη, και εμποδίζουν την ανάπτυξη των κηπευτικών μας. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε την προστασία από τα σαλιγκάρια για τα φυτά του λαχανόκηπου μας χρησιμοποιώντας στάχτη και άλλες μεθόδους που αναφέρουμε στο σχετικό άρθρο μας.

 

Προστασία φυτών από παγετό

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που φέρνει τα δυνατά κρύα, τους παγετούς και το χιόνι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι παραπάνω από αναγκαία η προστασία των καλλωπιστικών φυτών και η μεταφορά των πιο ευαίσθητων σε προστατευμένες θέσεις στο μπαλκόνι και στην αυλή μας. Επίσης, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιανεμικά ή αντιπαγετικά δίχτυα ή σακούλες για να τα καλύψουμε τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και τα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στο μπαλκόνι όπως λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα, κουμκουάτ και ελιά για να μην παγώσουν. Ίσως χρειαστεί κάποια φυτά για λίγες μέρες ή βράδυα να τα κρατήσουμε σε εσωτερικό χώρο για μεγαλύτερη προστασία. Επίσης, το πότισμα αλλά και ο ψεκασμός των κηπευτικών μας αλλά και των καλλωπιστικών φυτών με εκχύλισμα φυκιών βοηθά για την αντοχή στον παγετό. Αναλυτικές πληροφορίες για την προστασία φυτών από χιόνι, κρύο και παγετό υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μείωση ποτίσματος και διακοπή λίπανσης

Αυτή την εποχή, θα πρέπει να ελέγξουμε το αυτόματο πότισμα στον κήπο και στις γλάστρες μας και αν χρειαστεί να το διακόψουμε. Αυτό γίνεται για να μην σαπίσουν τα φυτά από το υπερβολικό πότισμα, ειδικά αυτά που δέχονται βροχή λόγω της υγρασίας στο ριζικό τους σύστημα. Γενικότερα, ποτίζουμε πολύ αραιότερα, σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μήνες, και μόνο αν χρειάζεται, ανάλογα βέβαια και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Μόνο για τα φυτά εσωτερικού χώρου, που ίσως βρίκονται κοντά σε θερμαντικά σώματα θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα για να μην έχουν προβλήματα. Αυτή την περίοδο, διακόπτουμε και τη λίπανση των φυτών και των δέντρων, καθώς μπαίνουν είτε σε κατάσταση ληθάργου όπως τα φυλλοβόλα δένττρα είτε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αδυνατούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά μέσω του ριζικού συστήματος.

 

Κλάδεμα ελιάς και φυλλοβόλων δέντρων

Μέσα στον Δεκέμβριο μπορούμε να ξεκινήσουμε το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων όπως το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της ροδακινιάς, το κλάδεμα της ροδιάς και το κλάδεμα της συκιάς. Επίσης, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και το κλάδεμα της ελιάς, σε ελιές που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους. Σημαντικό κατά το κλάδεμα των δέντρων είναι να δημιουργούμε συνθήκες καλυτερου αερισμού και ηλιοφάνειας. Μετά το κλάδεμα των δέντρων, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με χαλκούχο διάλυμα και να αλείψουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για να αποφύγουμε ανάπτυξη από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Νοέμβριο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…