dog_walk_2

Γράφει η Άρτεμις Γουργούλη, Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Εισαγωγή από Petslife.gr

Μπορεί ο σκύλος μου να έχει άλλη συμπεριφορά στο σπίτι και άλλη εκτός;

Το παρόν άρθρο αποτελεί μία αναδημοσίευση άρθρου ως αποτέλεσμα μίας πολύ ενδιαφέρουσας ανταλλαγής απόψεων με την Άρτεμις σχετικά με τα κατοικίδια και τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα για το σκύλο, τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου! Το άρθρο αναφέρεται στη «Γενίκευση». Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να το βρείτε χρήσιμο στην καθημερινή σας σχέση με τον σκύλο σας.

Έχετε σπαταλήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια ώστε το αγαπημένο σας σκυλάκι να μάθει μια εντολή που θεωρείτε χρήσιμη. Και τα καταφέρατε! Παρατηρήσατε όμως ότι όταν αλλάζετε παραστάσεις και περιβάλλον ο σκύλος σας, δεν την ακούει. Απορείτε για ποιο λόγο μπορεί να γίνεται αυτό, την στιγμή που στο σπίτι δεν δυσκολεύεται καθόλου.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν τον σκύλο να μην υπακούει αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για τον σημαντικότερο, ο οποίος ονομάζεται «Γενίκευση».

Γενίκευση λοιπόν ορίζουμε την επέκταση εκμάθησης κάποιας εντολής ή συμπεριφοράς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις.

Οι σκύλοι σε αντίθεση με εμάς, δεν μπορούν να γενικεύσουν εύκολα οπότε εμείς θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να μάθουμε με μικρά και υπομονετικά βήματα.

Ένα παράδειγμα το οποίο εξηγεί την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι στην γενίκευση, είναι το εξής: Εσείς νομίζετε ότι ο σκύλος σας γνωρίζει την εντολή «κάτσε» αλλά αν σταθείτε πίσω από ένα τοίχο και του δώσετε την εντολή, είναι πολύ πιθανό να μην υπακούσει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν του την πείτε σε έναν εξωτερικό χώρο με θορύβους και ερεθίσματα. Αυτό συμβαίνει διότι οι σκύλοι μαθαίνουν σε συσχετισμό, συνδέοντας γεγονότα/περιβάλλοντα με σινιάλα (οπτικά ή λεκτικά).

Έτσι όταν εμείς δίνουμε μια εντολή στον σκύλο μας, εκείνος έχει δύο επιλογές (να υπακούσει ή όχι) και πράττει ανάλογα με το πόσο γνώριμη είναι η κατάσταση στην προκειμένη περίπτωση αλλά και την προηγούμενή του εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη εντολή. Επεκτείνοντας το φάσμα της εμπειρίας ενός σκύλου, αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπακούσει αλλά και να βελτιωθεί η γενίκευση του στο συγκεκριμένο πλάνο.

Ο καλύτερος τρόπος ώστε να γενικεύσετε σωστά μια εντολή που ο σκύλος ήδη γνωρίζει μέσα στο σπίτι, είναι να προσπαθήσετε να αυξήσετε τα κριτήρια σταδιακά, δοκιμάζοντας να εκτελέσει την εντολή σε νέα μέρη με αντιπερισπασμούς, σε διαφορετικές επιφάνειες και στάσεις του σώματός σας.

βόλτα σκύλου

Μερικές συμβουλές για την γενίκευση μιας εντολής:

  • Ξεκινήστε από μέρη με λίγους αντιπερισπασμούς.
  • Χρησιμοποιήστε λιχουδιές μεγαλύτερης αξίας για τον σκύλο.
  • Χαμηλώστε τα κριτήρια και πηγαίνετε πίσω στα βασικά, βοηθόντας τον σκύλο να υπακούσει σε ένα διαφορετικό και νέο περιβάλλον.
  • Επιβραβεύετε πάντα τον σκύλο για εντολές που υπακούει σε μια καινούρια κατάσταση.

Σίγουρα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό συναίσθημα να ξέρεις ότι ο σκύλος σου σε υπακούει μέσα στο σπίτι αλλά ακόμα πιο ευχάριστο είναι να σε ακούει και να σου δίνει προσοχή σε δρόμους που περνάνε αμάξια και άνθρωποι αλλά και σε πάρκο που τρέχουν πολλά σκυλιά.

Η γενίκευση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και συνέπεια (όπως και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στην θετική εκπαίδευση) αλλά στο τέλος είναι αυτή που σου προσφέρει ηθική ικανοποίηση αλλά και καθημερινή ηρεμία.

 

Άρτεμις ΓουργούληΣυγγραφέας: Άρτεμις Γουργούλη

Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων

Είμαι 27 ετών και διαμένω στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτη της θετικής σχολής εκπαίδευσης σκύλων Stardogs. Έχω εκπαιδεύσει φοβικά, ενεργητικά, αντιδραστικά αλλά και επιθετικά σκυλιά καθώς και κουτάβια όσον αφορά την σωστή κοινωνικοποίησή τους.

Η μέθοδος της θετικής εκπαίδευσης μού έχει διδάξει να διαβάζω όσο το δυνατό καλύτερα τη γλώσσα σώματος των σκύλων καθώς και να αναγνωρίζω τα σήματα ηρεμίας που χρησιμοποιούν οι σκύλοι σε κάθε μορφή επικοινωνίας τους.

Συνεχώς, επεκτείνω τις γνώσεις μου περί εκπαίδευσης σκύλων μέσα από βιβλία ξένων συγγραφέων καθώς και από ομάδες θετικών εκπαιδευτών σε κοινωνικά δίκτυα και forums. Τέλος, η εμπειρία μου σε καταφύγια σκύλων βοηθώντας εθελοντικά στις καθημερινές δουλειές, με έκανε να δεθώ ακόμα περισσότερο με τους σκύλους καθώς και να ευαισθητοποιηθώ όσον αφορά την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

E-mail: [email protected]

Πηγή: petslife.gr


Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Παλαιομονάστηρο: «Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτριος Μαγγίνας

Τον πολυαγαπημένο μας               πατέρα , παππού ,  αδελφό  και θείο .       ΔΗΜΗΤΡΙΟ  …