xarakopoulos

«Σε τι φταίνε οι δικαιούχοι αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δασαρχείων-διευθύνσεων δασών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές; Κάποιοι απ’ αυτούς περιμένουν ακόμα εξόφληση για το 2015. Και το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εικοσαετούς διάρκειας, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την στοιχειώδη οργάνωση σχετικά με τις πληρωμές άλλα και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία.

Τελειώνει το 2018 και υπάρχουν εκκρεμότητες για το 2015, ενώ οι πληρωμές για το 2016 είναι μηδαμινές. Και παρότι ο κόσμος ζητάει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό, κάποιο χρονοδιάγραμμα, οι απαντήσεις εξακολουθούν να είναι θολές. Πρέπει οι αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει σίριαλ ανευθυνότητας και πρέπει επιτέλους να υπάρξει η βούληση να μπουν οι πληρωμές σε μια σειρά».

Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε ερώτησή του σχετικά με τις εκκρεμότητες στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή του, είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης για την καθυστέρηση των πληρωμών, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και για το 2015, η οποία επιτεινόταν από τις αόριστες απαντήσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι σχετικά με το χρόνο αποπληρωμής.

Τόνισε, λοιπόν, ότι η διαρροή υποτιθέμενων ημερομηνιών πληρωμών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η απουσία χρονοδιαγράμματος πληρωμών στα επανειλημμένα ερωτήματα μέσω του κοινοβουλευτικού έλεγχου φανερώνουν την απουσία ουσιαστικής βούλησης στην αντιμετώπιση του θέματος.

Στην απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζονται οι αλλαγές που υπήρξαν στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου λόγω προσαρμογής στον κοινοτικό κανονισμό 1305/2013, απαριθμείται η σειρά των ενεργειών που απαιτείται προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι πληρωμές, επισημαίνονται οι ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους φορείς υλοποίησης-δασαρχεία και αναφέρονται τα ποσά που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα στην ΠΕ Λάρισας για τα έτη 2015 και 2016, ήτοι 1.075.724,48 και 91.636,60 ευρώ αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι τονίζεται ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων ανά έτος εφαρμογής συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών-Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής διαδικασίες.

agropost.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Την Παρασκευή στη Μουριά, η κεντρική ομιλία του Βάιου Καλύβα