p3-5

Για μερικούς είναι ο καθρέφτης του Θεού, για άλλους είναι ένα θαύμα της φύσης. Για τους ανθρώπους Aymara των Άνδεων, η λίμνη σχηματίστηκε από τα δάκρυα της θεάς Tunupa, αφότου εγκαταλείφθηκε από τον σύζυγό της, Kusku. Για όλους όμως το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι στη Βολιβία είναι ένας επίγειος παράδεισος!

Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των Άνδεων και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, το οποίο έχει μια εξαιρετική ομαλότητα καθώς η υψομετρική διαφορά είναι λιγότερη από ένα μέτρο σε ολόκληρη την έκταση του Σαλάρ.

 Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος.

Η μεγάλη επιφάνεια του Σαλάρ, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας του, κάνουν το Σαλάρ ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης. Όταν οι αλυκές αυτές καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα νερού μετατρέπονται σε έναν από τους μεγαλύτερους καθρέφτες της Γης!

Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι αποτελεί για την μοναδικότητα του έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία.

newsit.gr

Πηγή βίντεο: Beautiful Places To See

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός για debate: «Επιτελους ο κ. Κουρετας αποδέχτηκε να κάνουμε έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο για το αύριο της Θεσσαλίας»

Σε δήλωση του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σχετικά με τη διεξαγωγ…