KKE (7)

 

«Τιμή στους αλύγιστους του ταξικού αγώνα»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας η ΚΟΒ Μπάρας Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποίησε  εκδήλωση τιμής –μνήμης & σύγχρονων διδαγμάτων  για τους εκτελεσθέντες με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων την περίοδο 1947-49 , την Κυριακή 10 Ιούνη , στον τόπο της θυσίας τους  στα Νταμάρια ,στους πρόποδες του λόφου του Αϊ Λιά.

Ήταν μια συνέχεια της πληθώρας πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος που συμπληρώνονται φέτος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν  μαζικά άνθρωποι κάθε ηλικίας , ενώ ξεχώριζε η παρουσία των απογόνων των εκτελεσθέντων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από μαρτυρίες αγωνιστών, απαγγελίες ποιημάτων ,καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που φόρτισαν ιδιαίτερα τη συγκινητική ατμόσφαιρα.

 

Το βιογραφικό της Ευθυμίας Ντιντή διάβασε η ανηψιά της Στεφανία Τσέργα ,η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά : « Στις 9 Αυγούστου 1947 καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Σε ερώτηση των στρατοδικών της αν θ’ άλλαζε ιδέες απάντησε: «Αν ο Κόζιακας σταματήσει να ‘χει δέντρα και να βγάζει πρασινάδα, τότε θ’ αλλάξω και εγώ ιδέες, δηλαδή ποτέ».

Ανάμεσα στ’ άλλα η Ευθυμία Ντιντή στην απολογία της λέει: «Δεν είμαι εγώ εγκληματίας, ούτε προδότης του Έθνους όπως με κατηγορείτε. Εγώ ως Ελληνίδα έκανα το καθήκον μου όπως θα έκανε κάθε τίμιος πατριώτης για μια Ελλάδα λεύτερη με αφεντικά εμάς τους ίδιους στον τόπο μας. Ενώ εσείς που εκτελείτε τις εντολές των αφεντικών σας και βάφετε με αίμα τον τόπο είστε αμετανόητοι φασίστες. Με σκοτώνετε όχι επειδή έκανα κάποιο έγκλημα, μα γιατί δεν αποκήρυξα τις ιδέες μου».

Η Ευθυμία Ντιντή εκτελέστηκε την 1η Νοεμβρίου 1947. Σύμφωνα με μαρτυρίες προχώρησε στη εκτέλεση τραγουδώντας. Ήταν 27 χρονών.»

Στη συνέχεια η Στεφανία Τσέργα  απήγγειλε το ποίημα «Το τραγούδι της Ευθυμίας Ντιντή» που έγραψε η ίδια ειδικά για την περίσταση.

Η κεντρική ομιλία έγινε από μέρους της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ έγινε από την Κούλα Τσιτσιά που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε το  παράδειγμα των   εκτελεσμένων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών  που στα έκτακτα στρατοδικεία δεν λύγισαν , αλλά στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Δεν επέλεξαν τη «δήλωση μετανοίας», την υποταγή και τον συμβιβασμό με τους εκμεταλλευτές τους , γιατί ένιωθαν ότι απέναντι στους καταπιεστικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης, δεν εκπροσωπούν ούτε υπερασπίζονται τον εαυτό τους αλλά το ψωμί, τα δικαιώματα, τη λευτεριά του λαού, στην δύναμη του οποίου πίστευαν και δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους».

 

Προσκλητήριο νεκρών – Αποκάλυψη Πλάκας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, την αποκάλυψη τιμητικής πλάκας για τους εκτελεσθέντες 94 λαϊκούς αγωνιστές και την κατάθεση στεφανιών την Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ και λουλουδιών από συγγενείς – απογόνους των εκτελεσθέντων.

KKE (1)

KKE (5)

KKE (6)

 

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Υπό του Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης, τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγ. Κων/νου & Ελένης στις Λογγιές Κοτρωνίου(βίντεο/φωτό)

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Εκκλησίας,…