apoxwrise-apo-tin-elliniki-ufalokripida-to-oruc-reis_3.w_l

Ήδη από χθες το απόγευμα το «ORUC REIS», ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR.

“Πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου 2020, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού FIR με πορεία σταθερά ανατολική. Η κίνησή του παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ”, αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Ήδη από χθες το απόγευμα το «ORUC REIS», ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR.

Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Nικηφόρος Φωκάς».

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν επίσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελληνικό F-16 φωτογράφησε το Oruc Reis: Είχε απλώσει καλώδια

Μυστική αποστολή φωτογράφισης του Oruc Reis πραγματοποίησε ελληνικό F-16 το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο του Star το ελληνικό F16 απογειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί από τη βάση της Αεροπορίας στον Άραξο, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης και έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.

Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο και κατά επέκταση και η ελληνική κυβέρνηση είχαν πλήρη εικόνα από το πρωί για το γεγονός ότι από το Ορούτς Ρέιτς υπήρχαν απλωμένα καλώδια (τα οποία κατά μία εκδοχή δεν πρόλαβε να τα μαζέψει όταν αναχώρησε εσπευσμένα και λόγω κακοκαιρίας από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην οποία πραγματοποιούσε έρευνες.

Το γεγονός πάντως ότι υπήρχαν απλωμένα καλώδια δε συνεπάγεται ότι πραγματοποιούσε και υποθαλάσσιες έρευνες, κάτι το οποίο θα ήταν παράνομο και το οποίο παραμένει άγνωστο.

Πάντως, σύμφωνα με το Militaire.gr, το δεύτερο που αποκαλύπτει η φωτογραφία από το F-16 είναι ότι ο καιρός κάθε άλλο παρά κακός ήταν χθες στην περιοχή.

Επιμένει ο Πέτσας: Λόγω καιρού εισήλθε το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα

Tο τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνικη υφαλοκρηπίδα χθες, Παρασκευή, πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

O πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας, ανέφερε.

Ο διάλογος της ελληνικής φρεγάτας με το Oruc Reis

Η επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το Oruc Reis όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε ο ΑΝΤ1. Μόλις  έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Η Τουρκία ήθελε να μας τεστάρει

Στο συμπέρασμα πως η Τουρκία ήθελε να τεστάρει την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων καταλήγει το υπουργείο Άμυνας, από την στιγμή που το ωκεανογραφικό μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς να κάνει οποιαδήποτε εργασία ενώ δεν το συνόδευαν τουρκικές φρεγάτες οι οποίες όμως ήταν σε απόσταση βολής και παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις.

Η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που έσπευσε με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ήταν στην περιοχή της Καρπάθου ενώ σε επιφυλακή είναι και η φρεγάτα «Σπέτσες» επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο με την χαμηλή ταχύτητα που κινείται το «Oruc Reis» θα χρειαστούν αρκετές ακόμη ώρες μέχρι να βγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…