apostolou_simera_skai

Στις δυνατότητες που δίνονται στους αγρότες να ρυθμίσουν τις παλιές οφειλές τους, αλλά και στα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τη φορολόγηση του τσίπουρου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Ειδικότερα:

Ρύθμιση αγροτικών δανείων και χρεών

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα δέχεται αιτήσεις αγροτών – φυσικών προσώπων για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στην εφορία, τον ΟΓΑ και την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Η ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή των τόκων, αλλά και διαγραφή κεφαλαίου των δανείων σε ποσοστά έως και 60%. Επίσης αποπληρωμή με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών, μέχρι και 120 δόσεις.

Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν για τη ρύθμιση καθώς η επόμενη κίνηση των τραπεζών μπορεί να είναι η πώληση των δανείων σε funds, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τον αγροτικό τομέα.

Φορολόγηση Τσίπουρου

Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας.

Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου.

Πιθανότητα εκλογών

Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση ο κ. Αποστόλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτή την ώρα, εκείνο που πρωτεύει είναι να ολοκληρώσουμε τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να μπούμε στη διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση του χρέους. Μετά τον Αύγουστο μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο, περίοδο κανονικότητας και τότε μπορούμε να δούμε κάποιες προτεραιότητες, ίσως και ζητήματα ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Όσον αφορά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών: Έτσι και αλλιώς έχουμε ήδη δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 μέχρι να λήξει η θητεία της παρούσης κυβέρνησης. Τον Οκτώβρη έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την Άνοιξη έχουμε τις Ευρωεκλογές. Πιο μπροστά δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε αναμετρήσεις και μια έντονη προεκλογική κατάσταση η οποία δεν ωφελεί καθόλου τη χώρα.

agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Τρικκαίων

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕ…