perifereiako

Με αφορμή δημοσίευμα που υπογράφουν ο επικεφαλής και τα μέλη της  περιφερειακής παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» και αφορά τη διαδικασία σύγκλησης των  Περιφερειακών Συμβουλίων  στις  10-4-2020 και 22-4-2020,  διευκρινίζω τα  εξής:

«Κατά τις προβλέψεις των διατάξεων:

Α. της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του Ν.3852/2010, όπως ισχύει

Β. της παραγράφου 1 του άρθρου 10 της ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών  συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοιού covid-19  και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του» (ΦΕΚ 55 Α/11-3-2020) και

Γ. ΠΝΠ 30-3-2020 (ΦΕΚ 75/Α ), τα Περιφερειακά Συμβούλια μπορούν να λάβουν χώρα δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

-Η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10-4-2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12 μεσημβρινή,  πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως ήταν η πρόθεση μας, διότι αρκετοί εκ των περιφερειακών συμβούλων δεν είχαν μεριμνήσει  ή αδυνατούσαν να προμηθευτούν το tablet  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (7 εκ των οποίων μέχρι σήμερα ακόμα δεν τα έχουν παραλάβει),  ούτε είχαν ενημερώσει  αν έχουν πραγματοποιήσει την απαραίτητη εγγραφή στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων  e- presence.

Στην πρόσκληση που απέστειλα  για τη συνεδρίαση της 10-4-2020, όφειλα ως πρόεδρος να ορίσω ρητά, 7 ημέρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, τον τρόπο διεξαγωγής της. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και να υπάρχει απαρτία κατέληξα στην επιλογή που η νομοθεσία δίνει, της δια περιφοράς διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης και τον κανονισμό του Συμβουλίου.

-Η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22-4-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα  3 μ.μ. πραγματοποιήθηκε λόγω του κατεπείγοντος καταληκτικών ημερομηνιών για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Καρδίτσας και του Υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση της πράξης: «Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και μετατροπή του σε Πνευματικό Κέντρο – Ανάκτηση και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου».

Και αφορούσε  επικαιροποίηση  ονομάτων εκπροσώπων, λόγω αλλαγών που προέκυψαν μετά τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων  συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο δια περιφοράς. Απείχε ο  κ. Ντούρος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» η οποία απείχε και από το προηγούμενο συμβούλιο λόγω  «θεσμικής» διαφωνίας ως προς τη δυνατότητα  που δίνει ο νόμος για δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Ορίστηκε  ώρα έναρξης της συνεδρίασης στις 3 μ.μ. και αμέσως εστάλη στα  mail  των Περιφερειακών συμβούλων  η πρόσκληση και το προς συζήτηση θέμα. Οι επικεφαλής των παρατάξεων ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους και να μεταφέρουν εντός  4ώρου,  δηλ. μέχρι τις 7 μ.μ., όπως ορίζει ο κανονισμός, τις απόψεις τους και την πρόθεση ψήφου. Όλοι οι επικεφαλής επικοινώνησαν είτε τηλεφωνικά είτε με  mail, ενημερώνοντας τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο για την ψήφο τους.

Σε ότι αφορά στην συνεδρίαση με  τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα μέσω της  δημόσιας πλατφόρμας  e- presence για αυτό και η Περιφέρεια Θεσσαλίας φρόντισε να προμηθευτεί και να μοιράσει στους περιφερειακούς συμβούλους tablet, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενημερώνω δε, ότι και το προσεχές Περιφερειακό  Συμβούλιο του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί   με τηλεδιάσκεψη. Παρακαλώ όσους σύμβουλους δεν έχουν προετοιμαστεί, να το πράξουν, αλλιώς αναλαμβάνουν την προσωπική τους  ευθύνη.

Σέβομαι τους πολίτες της Θεσσαλίας, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τιμώ τον θεσμικό μου  ρόλο.  Όλα τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι σοβαρά. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και η επιλογή μας να αποτελούμε μέλη αυτού του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου, υπαγορεύεται μόνο από την ανάγκη της προσφοράς προς τους συμπολίτες μας. Προσπαθώ με συναίνεση και δικαιοσύνη να ασκώ τα καθήκοντά μου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι η αντίδραση της παράταξης  «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» με αδικεί και θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται σε παρανόηση».

 

Βασίλης Πινακάς

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…