Arktiki

(φωτό:Kathryn Hansen/NASA via REUTERS/File Photo)

η δέσμευσή τους στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική επαλήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες μέρες πριν την έναρξη μιας συνόδου κορυφής αρκτικών εθνών όπου ενδέχεται να αμφισβητηθούν οι αμερικανικές προθέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Ουάσιγκτον, επανεξετάζει τα σχέδια του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή, με τον Ντόναλντ Τραμπ προς το παρόν να λαμβάνει αποφάσεις που υποστηρίζουν τις αμερικανικές βιομηχανίες του πετρελαίου και του άνθρακα, όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις έρευνες για την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική, η οποία αντιμετωπίζει τον ταχύτερο παγκόσμιο ρυθμό ανόδου θερμοκρασίας στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισιού μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, που συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να συζητήσουν εάν θα πρέπει να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες με σκοπό να μειωθούν παγκόσμια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο σύνολο των εργασιών που διεξάγει το Συμβούλιο της Αρκτικής για την κλιματική αλλαγή», είπε ο Ντέιβιντ Μπάλτον, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ωκεανούς και τα διεθνή περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέματα, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα αυτό.

Η σύνοδος των αρκτικών εθνών διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και στη φετινή, που θα γίνει στο Φέρμπανκς της Αλάσκα, θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Κίνα, τον Καναδά και άλλα έθνη με εδάφη εντός της περιοχής της Αρκτικής, κι ενδέχεται, σύμφωνα με προειδοποιήσεις επιστημόνων, να ζημιωθούν κατά τρισεκατομμύρια δολάρια από καταστροφές σε υποδομές που θα επηρεαστούν από αλλαγές στο κλίμα τις επερχόμενες δεκαετίες.

Το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου έχει εγείρει ερωτήματα, ιδιαίτερα μεταξύ των γειτονικών προς τις ΗΠΑ χωρών στην Αρκτική, σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για την προστασία της περιοχής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 Η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή αυτή του πλανήτη έχει εγείρει επίσης το ενδεχόμενο νέου ανταγωνισμού για φυσικές πηγές, καθώς η υποχώρηση του πάγου ανοίγει νέες θαλάσσιες διόδους, νέα αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών, καθώς και νέους αλιευτικούς πόρους. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στην Αρκτική, ενώ η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα βόρεια.

Η Φινλανδία θα αναλάβει την διετή προεδρία του Συμβουλίου από τις ΗΠΑ κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου την Πέμπτη. Η Φινλανδία έχει δηλώσει ότι ο στόχος της είναι να προστατεύσει την Αρκτική ακολουθώντας τους όρους της Συμφωνίας του Παρισίου.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ» στη Συμφωνία του Παρισίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπόργκε Μπρέντε, πριν τη συνάντηση την Πέμπτη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τη θέση των ΗΠΑ για τη Συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών (G7) στο τέλος του μήνα.

Πηγή:cnn.gr

Load More Related Articles
Load More In Περιβάλλον
Comments are closed.

Check Also

Οι κυνηγοί στο πλευρό των πλημμυροπαθών κατοίκων, των τριών Κοινοτήτων του Δ. Πύλης

Η χθεσινή δράση, είναι μια έμπρακτη απόδειξη προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης προς του…