zetta_makri
Τα μέτρα με βάση τα οποία θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα ανέλυσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της – Τι δηλώνει για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων

Στο άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα αναφέρθηκε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», εστιάζοντας στα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν.

Κυρία Μακρή ποιος είναι ο στόχος σας ως υφυπουργού Παιδείας;

 Από τη νέα θέση στόχος είναι να έχω μια πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό κυρία Κεραμέως. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία κι επικοινωνία και είμαι πεπεισμένη ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν μπήκα στο υπουργείο ούτε για να αυτενεργήσω ούτε για να χαράξω δική μου πολιτική. Ήρθα για να εφαρμόσω το κυβερνητικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιεί η υπουργός με μεγάλη συνέπεια και αποτελεσματικότητα και να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια. Ο δικός μου στόχος είναι να είμαι αποτελεσματική στις ενέργειές μου και μετρημένη στη συμπεριφορά μου.

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους από την πανδημία;

Επανεκκινεί τη Δευτέρα η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή όλων των βαθμίδων. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο, μετά τη θετική γνώμη της επιτροπής των ειδικών οι οποίοι έδωσαν το πράσινο φως. Πάντοτε το υπουργείο κινείται με βάση τις οδηγίες των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Οι εντολές είναι σαφείς: όπου υπάρχει περιθώριο οι μαθητές θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σε διαφορετικό ωράριο για να μην υπάρχει συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων ή των συνοδών τους. Θα έχουν διαφορετικές ώρες διαλείμματος και διαφορετικές εισόδους όπου επιτρέπει το κτίριο. Θα τηρούνται βεβαίως και όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας και καθαριότητας, θα λειτουργούν τα κυλικεία με ειδικές προδιαγραφές, θα φοράνε μάσκες μέσα και έξω και όλα τα άλλα που προβλέπονται.

Εάν σημειωθούν κάποια κρούσματα κορονοϊού σε κάποια σχολική μονάδα θα αναστέλλεται η λειτουργία της;

 Εάν υπάρχουν κρούσματα που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση από το υπουργείο το υπουργείο θα συμβουλευτεί την επιτροπή και με βάση τις οδηγίες των ειδικών θα αποφασίσει.

Οι δάσκαλοι που επιστρέφουν κι εκείνοι στα σχολεία τη Δευτέρα θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό;

Εχει ήδη δρομολογηθεί και λειτουργεί η σχετική ειδική πλατφόρμα και υπάρχουν 386 σημεία ελέγχου σε όλη την ΕλλάδαΟι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην πλατφόρμα βάζουν τα στοιχεία τους και παίρνουν απάντηση με SMS για το σημείο την ημέρα και την ώρα που θα γίνει το τεστ. Είναι μια εθελοντική προληπτική εξέταση μόνο για εκπαιδευτικούς. Παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες. Είναι δηλαδή μια πρόσθετη μέριμνα από το υπουργείο.

Πότε και από τι θα κριθεί αν θα ανοίξουν και πάλι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;

Θα κριθεί από την επιτροπή, η οποία θα δώσει τις σχετικές οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα την πραγματικότητα κι εκείνα τα οποία σταθμίζει κάθε φορά. Η τελική πολιτική απόφαση θα ληφθεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας υγείας και το συμφέρον των μαθητών την έντονη ανάγκη σε αυτή την ηλικία να ζουν στη μικρή τους κοινωνία στο σχολείο τους. Πάντα ακούμε τους ειδικούς. Αυτή ήταν και είναι η πολιτική του υπουργείου.

Οι μαθητές της Γ Λυκείου θα εξεταστούν σε μειωμένη ύλη φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Εχει αποφασιστεί να ρυθμιστεί η ύλη για τους μαθητές οι οποίοι φέτος είχαν την υποχρέωση να έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης και συνεπώς το υπουργείο έλαβε τα ανάλογα μέτρα.

Πηγή: alfavita.gr

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

ΟΑΕΔ: Έρχεται νέα δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας

Το ξαφνικό, αυστηρότερο lockdown για μία εβδομάδα ενεργοποιεί ακόμη περισσότερα μέτρα προσ…